Macht der gewoonte

Regels en rituelen in de Tweede Kamer na 1945

€ 29,95
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460042768, paperback, 16 x 24 cm, geïllustreerd, deels in kleur, 648 pagina’s

Macht der gewoonte

Regels en rituelen in de Tweede Kamer na 1945

Auteur(s): Carla Hoetink

Vormgever: Brigitte Slangen

De Tweede Kamer is net een klein koninkrijk, met eigen regels en routines, een eigen taal, eigen helden en eigen verhalen. Buitenstaanders, maar ook insiders blijven zich verbazen over de dwingende kracht die uitgaat van deze zo specifieke sociale omgeving. In Macht der gewoonte ontleedt Carla Hoetink de politieke cultuur van de naoorlogse Tweede Kamer en laat ze zien hoe deze zich heeft ontwikkeld.

De regels en rituelen lijken vast te liggen, zelfs als de politiek eigenlijk best verandering wil. Ze sturen het dagelijks werken van de volksvertegenwoordigers in belangrijke mate en beheersing van de procedures is voor elke politicus een belangrijk wapen. Op welke wijze doen zij hier hun voordeel mee, al dan niet ten koste van hun politieke tegenstanders? En waar komen die kenmerkende gewoontes en gedragspatronen vandaan?

Het is beslist de moeite waard je eens in de Tweede Kamer te verdiepen, schreef Kamervoorzitter Anne Vondeling ooit. ‘Want al heb je nog zo’n rijke fantasie, de werkelijkheid is beslist anders dan je gedroomd, gehoopt of vermoed hebt.’ Macht der gewoonte is verplichte kost voor iedereen die deze aansporing ter harte neemt.

 

 

Shortlist Prinsjesboekenprijs 2019

‘Een knap en inzichtgevend boek [met] veel boeiende weetjes en anekdotes.’

Piet H. de Jong, Nederlands Dagblad

‘Vreemd dat zo’n boek er niet eerder was; natuurlijk moeten in een volwassen democratie de gewoonten van het parlement worden bestudeerd.’

Ariejan Korteweg, de Volkskrant

‘Carla Hoetink heeft met dit proefschrift een standaardwerk afgeleverd. Het is een boek dat iedereen gelezen zou moeten hebben die zich in enig opzicht betrokken voelt bij het Nederlandse parlement in het algemeen en bij de Tweede Kamer in het bijzonder. Wat mij betreft een aanrader eerste klas!’

Jaarboek Parlementaire Geschiedenis