Gladiatoren

Helden van het Colosseum

€ 13,95
Leverbaar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
In winkelmand

ISBN 9789460043031, paperback, 17 x 24 cm, rijk geïllustreerd in kleur, 128 pagina’s

Gladiatoren

Helden van het Colosseum

Redactie: Annelies Koster en Stephan Mols

Vormgever: Mijke Wondergem

Gladiatoren: we kennen ze uit films, strips en boeken. Ze fascineren ons, de woestelingen die leefden om te vechten. Maar hun verhaal is genuanceerder dan het beeld van de vechtende en stervende filmheld. Gladiatoren leefden onder een ijzeren discipline. Ze trainden als topsporters en verkeerden tussen de vrees voor het einde en de hoop op roem, rijkdom en vrijheid. In Romeinse ogen vertegenwoordigden zij belangrijke waarden: moed, zelfopoffering en vechtlust.

 

Gladiatoren. Helden van het Colosseum biedt een blik achter de schermen van de wereld van brood en spelen. Het dagprogramma, waarin gevechten met wilde dieren, executies en gladiatorengevechten elkaar als in een climax opvolgden, wordt beeldend beschreven. Er wordt ingezoomd op de bouw en de architectuur van het grootste amfi theater ter wereld – het Colosseum –, maar ook de opleiding voor de verschillende gladiatoren en hun kenmerkende wapens komen uitgebreid aan de orde. Bovendien wordt aandacht besteed aan het Nijmeegse amfitheater en vondsten uit Nederland: ook in deze verste uithoeken van het Romeinse Rijk genoten gladiatorenspelen een enorme populariteit.

Tentoonstelling

 

Vanaf 1 oktober 2016 tot en met 5 maart 2017 is de tentoonstelling ‘Gladiatoren, helden van het Colosseum’ te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Met absolute topstukken uit verschillende Europese musea en een unieke samenwerking met het Colosseum is deze tentoonstelling de must-see van het jaar.

 

Gladiatoren, de helden van toen

Hoe was het om te leven als gladiator? Om te weten dat elke dag je laatste kan zijn, maar ook om aanbeden te worden door 50.000 mensen? Museum Het Valkhof neemt haar bezoekers mee naar het Colosseum met zijn openbare executies, wilde dieren en gladiatorenspelen, maar ook naar de resten van het Nijmeegse amfitheater. De tentoonstelling geeft een inkijk in het dagelijks leven, de angsten en de euforie van de gladiatoren. Een barbaarse wereld? Niet voor de Romeinen. De bloedige gevechten stonden symbool voor de militaire successen die het Romeinse Rijk groot maakten. De gladiatoren waren echte helden.

 

Bekijk voor meer informatie de website van Museum Het Valkhof.